I garáže mohou zářit. Pomůže to bezpečnosti

Když se řekne modernizace osvětlení, spousta z nás si představí jen výměnu jednotlivých světelných bodů. Jedná se ale o mnohem komplexnější téma, které se dotýká bezpečnosti, úspor, řídicích systémů a celkové efektivity osvětlení. Proto se dnes spolu podíváme na případ, kdy si ve společnosti ENIKA.CZ vzali na starost novou koncepci osvětlení podzemní komunikace pražského Riverside Karlín (RSK).

Proč bylo potřeba modernizovat

Podzemní garáže v prostoru pod třemi budovami RSK a související komunikaci návštěvníci těchto kancelářských prostor intenzivně využívají. V době, kdy se zástupci RSK na Eniku obrátili, ale nebyly prostory osvětlené dle aktuálních požadavků na moderní a úsporné budovy, mezi které se Riverside Karlín jednoznačně řadí. Zároveň zde byl velký prostor ke zlepšení celkové efektivity a energetické účinnosti a k realizaci moderních řídících systémů, které zajišťují maximální pohodlí a bezpečnost.

Cílem bylo zvýšit bezpečnost prostor. Nástěnná původní svítidla nedokázala dostatečně osvětlit střední část komunikace dle nových normových požadavků, a díky staré technologii svítidel, kde se již nevyplatilo investovat do oprav, pak zůstávala i některá místa temná. K potřebě výměny také významně přispěl fakt, že světla svítila neustále bez možnosti je ztlumit či jinak regulovat intenzitu osvětlení.

Jako optimální řešení v Enice doporučili nahradit původní svítidla moderními prachotěsnými LED svítidly Norma a použít řídicí systém Poseidon.

Implementace řešení

Projekt v pražském RSK realizovala ENIKA.CZ v srpnu až říjnu 2023. Prvním krokem byla demontáž původních svítidel a instalace nových LED svítidel Norma na stropě komunikace. Ta byla následně propojena s řídicím systémem Poseidon, který umožňuje automatizovanou regulaci osvětlení na základě detekce pohybu. Svítidla se při zaznamenání pohybu rozsvítí na 100% intenzitu. Jakmile v daném časovém úseku regulátory nedetekují další pohyb, intenzita osvětlení se automaticky sníží na 30 %, což také redukuje náklady a to i bez bezpečnostních kompromisů. Díky použitým komponentům Poseidon je možné celý systém předat do nadřazeného systému a ovládat ho například přes webovou aplikaci.

Pro venkovní svítidla je použitý průmyslový regulátor, který snímá intenzitu venkovního osvětlení. Regulátor je nastaven tak, aby podle aktuálních podmínek a času svícení automaticky upravoval. Když slunce vychází, regulátor postupně snižuje míru osvětlení, tak aby odpovídala intenzitě slunečního světla. Naopak, když se stmívá, regulátor postupně zvyšuje úroveň svícení, aby kompenzovalo ztrátu přirozeného světla a udrželo dostatečnou viditelnost v okolí.

Jedna třetina všech svítidel je připojena k elektrickému generátoru. Tato svítidla pak doplňují nouzové osvětlení a zaručují zvýšenou bezpečnost i při výpadku elektrické energie.

Výsledky, které projekt přinesl

Tento projekt přinesl do podzemní komunikace Riverside Karlín moderní LED osvětlení s vysokým standardem a možností řízení s propojením do nadřazených systémů budov pomocí instalace IP bran, které jsou prostředníkem pro další komunikaci, například se systémem MaR nebo kamerovým systémem. Díky LED svítidlům Norma od italského výrobce Performance iN Lighting a  českému řídicímu systému Poseidon se zvýšila bezpečnost a komfort lidí, kteří garáže v RSK využívají. Navíc se také výrazně snížily náklady na energii, což prospívá nejen rozpočtu, ale splňuje i požadavek investora na šetrný přístup k přírodě.

Jak na údržbu

Instalace je jedna věc, ale co údržba? Díky chytré regulaci světelné intenzity, a tedy snížené zátěži, vydrží svítidla déle. Navíc v systému Poseidon můžou v RSK sledovat jejich stav, a tak údržbu systematicky plánovat. I to v konečném důsledku snižuje náklady. 

Pokud i vy uvažujete o modernizaci osvětlení a rádi byste zároveň vyřešili bezpečnost, úsporu a komfort používání, kontaktujte společnost ENIKA.CZ. Vše s vámi zdarma zkonzultujeme a doporučíme vhodné řešení pro váš projekt. V chytrém osvětlení nemusíte dělat kompromisy.