HMI: Díky těmto tipům předejdete škodám na ovládání 

Human Machine Interface, zkráceně označované jako HMI, představuje rozhraní mezi člověkem a strojem nebo systémem. Původně bylo spojené s fyzickými ovládacími prvky, jako jsou páčky a tlačítka, dnes ale HMI zahrnuje širokou škálu technologií včetně dotykových obrazovek, aplikací, skenování očních čoček nebo otisků prstů i další inovativní prostředky, které slouží k interakci se zařízením. Mechanické typy HMI tak sice mají nové konkurenty, k ústupu ze scény se ale zatím nechystají. Dnes pro vás máme několik tipů, jak se o rozhraní postarat, pokud jsou umístěna ve veřejných prostorách. Právě tam totiž hrozí největší riziko poničení. Poškodit vaše HMI mohou jak vandalové, tak například i sluneční paprsky. Na co je tedy potřeba se zaměřit?

Nepřítel jménem vandal

Ochrana před vandalismem hraje významnou roli v zajištění nepřetržitého provozu HMI zařízení. Toto je obzvláště důležité u zařízení, jako jsou bezpečnostní vypínače, avšak týká se to i jiných typů HMI. Na veřejných místech mohou být použity kamery, reálný dohled nad ovládáním přístroje však chybí. Tuto situaci využívají vandalové, kteří mohou technologii poškodit. Poškození navíc může vzniknout i nesprávným používáním nebo používáním pod vlivem stresu.

Nad zabezpečením HMI je potřeba se zamýšlet také z hlediska jeho životnosti a úspor nákladů na časté opravy či výměny. Jak minimalizovat riziko vandalismu na vašem HMI?

Volte odolné materiály: Produkt, který si vyberete (ať už jde o spínače, ovládací panely, joysticky nebo displeje), by měl vydržet alespoň náraz úrovně IK08. Doporučujeme využít kov – vyplatí se to především u tlačítek či ovládacích panelů.

Minimalizujte mezery mezi komponenty: Zmenšíte tak riziko neoprávněné manipulace.

Použijte antigraffiti nátěr: Díky němu budou důležité štítky a pokyny viditelné za každých okolností.

Zvažte tepelně odolný plast: Obsahuje vaše HMI nějaké zdroje světla? Pak je tepelně odolný plast nezbytný pro zajištění funkčnosti a bezpečnosti.

Pomozte uživatelům chytrým designem: Zjednoduší jim to používání zařízení a předejde škodě způsobené frustrací či spěchem. Využít můžete osvětlení, vodítka prstů nebo návodné značení.

Využijte haptiku: Haptika, neboli hmatová zpětná vazba, potvrdí uživateli, že HMI jejich pokyny zaregistrovalo. Nemusí je tedy opakovat několikrát nebo použít sílu. 

I slunce může škodit

Pokud je vaše HMI umístěno ve venkovních prostorách (nebo blízko oken), bude potřeba zaměřit se na ochranu proti UV záření. I jeden rok vystavení UV paprskům totiž může způsobit poškození vašeho zařízení. Jedná se například o vyblednutí barev či značení, které zdaleka nemusí znamenat jen estetický problém. Často totiž znemožní navigaci a správné použití HMI. V konečném důsledku vybledlé barvy či nápisy mohou znamenat i bezpečnostní riziko.

UV záření má vliv také na povrchy materiálů. Mohou se například loupat jednotlivé vrstvy, materiál začne propouštět nečistoty a vlhkost, povrch zhrubne nebo popraská. K poškození UV zářením jsou velmi náchylné membránové materiály nebo guma používaná na joysticky. 

Správná ochrana proti slunci vám může ušetřit spoustu peněz za údržbu nebo dokonce výměnu vašeho HMI. Jak na to? Stejně jako u ochrany proti vandalům tkví hlavní odpověď v materiálech. Důležitá je nejen kvalita, ale také typ materiálu. Doporučujeme především sklo, tvrdý plast nebo kovy s vhodnou povrchovou úpravou. Někdy se nejde vyhnout použití materiálu citlivého na slunce – v takovém případě můžete využít speciální ochranné krytí.

Jak zvýšit odolnost vašeho HMI

Enika nabízí řešení v podobě produktů francouzského výrobce APEM. V nabídce jsou produkty, které procházejí testováním na odolnost či náraz IK a dalšími relevantními testy. Poradí si také s UV zářením. Díky výhradnímu zastoupení u nás najdete nejširší nabídku firmy APEM na českém trhu. Vyberte si z množství spínačů, kontrolek, joysticků a dalšího příslušenství značky APEM a zajistěte svoje HMI proti vandalismu i slunci.