Posviťme si na budoucnost: Trendy chytrého osvětlení pro následující roky

Chytré osvětlení se během posledních let stalo nedílnou součástí komerčního, ale také domácího prostředí. K přídomku chytré totiž jedním dechem můžeme dodat slova jako pohodlné a úsporné. Mezi oblíbené prvky v domácnostech, ale i kancelářích nebo výrobě patří například pohybová čidla, ovládání pomocí aplikace nebo změny v barvě či intenzitě světla. Jak ale může chytré osvětlení vypadat v budoucnu? Na to se spolu dnes podíváme.

Osvětlení jako součást chytré domácnosti

Chytré LED pásky do kuchyně či koupelny, chytré LED žárovky pro zbytek bytu. Tyhle vychytávky budeme mít doma brzy všichni. Obě varianty jsou už teď kompatibilní se systémy chytré domácnosti a dají se ovládat mobilem nebo pomocí hlasových asistentů. Můžete si také nastavit scénáře, podle kterých bude osvětlení fungovat. Například brzy ráno vstanete a v kuchyni už na vás bude čekat příjemné tlumené světlo. Díky možnosti programování scénářů a automatizace si budete moci vytvářet své vlastní personalizované nastavení pro různé aktivity, od relaxace až po soustředěnou práci. Už nyní je osvětlení schopné reagovat na denní dobu, a tím podporovat naše přirozené biorytmy. Například večer se světlo zbarví do oranžova nebo červena, což zlepšuje kvalitu spánku.

Ještě chytřejší firmy a průmysl

Firmy a průmysl čeká vlna modernizace, alespoň pokud jde o osvětlení. Trend chytrého osvětlení tady stále sílí hlavně kvůli úsporám, které využitím nových technologií vznikají i bez bezpečnostních kompromisů. Díky využití pohybových čidel nebo světelných senzorů chytré osvětlení umí svítit jen tam, kde je to právě potřeba, a podle reálných podmínek také upravuje intenzitu svícení. To při současných cenách energií ocení každý rozpočet. 

To, co bude v blízké budoucnosti ve firmách již zcela běžné, vidíme například na systému Poseidon, který Enika umí podnikům navrhnout na míru. Ovládání světel centrálně, časování, volba intenzity nebo automatizace v podobě regulace osvětlení na základě denního přísvitu a detekce pohybu zvýší komfort správcům budov i samotným zaměstnancům.

Do budoucna můžeme očekávat také implementaci umělé inteligence. Ta nám může pomoci optimalizovat náklady například prostřednictvím prediktivní údržby, která by identifikovala potenciální poruchy nebo potřebu výměny svítidel předem. V kancelářích by chytré osvětlení mohlo poskytovat například personalizovaná pracovní prostředí, kde se osvětlení přizpůsobí individuálním preferencím každého zaměstnance. Poroste tak pohoda i produktivita.

Veřejné osvětlení jako multifunkční nástroj

Role veřejného osvětlení ve vytváření bezpečného a komfortního městského prostředí se v budoucnu ještě zdůrazní. Integrace moderních technologií by mohla znamenat, že pouliční lampy nebudou jen zdrojem světla, ale budou plně propojeny s městskými sítěmi. Jednotlivé světelné body by mohly pomocí senzorů reagovat na změny okolního prostředí, jako je pohyb chodců, hustota dopravy nebo změny počasí, a přizpůsobit podle toho spínání a intenzitu svícení veřejného osvětlení.

Analytické nástroje a systémy již nyní umožňují efektivní řízení a optimalizaci energie pro veřejné osvětlení. Například se systémem Poseidon City lze pohodlně přizpůsobit intenzitu osvětlení v různých částech města i různých denních dobách. Můžete tak zvýšit bezpečnost tam, kde to má smysl, a naopak jinde dosáhnout úspory. Dá se očekávat, že s nástupem umělé inteligence se naše možnosti přizpůsobení osvětlení ještě zlepší.

V rámci chytrých měst bude veřejné osvětlení pravděpodobně běžně sloužit i k monitorování kvality ovzduší, sledování úrovně hluku, nebo dokonce k poskytování informací o dostupnosti parkovacích míst. Mohly by v něm být také integrované Wi-Fi hotspoty či nabíjecí stanice pro elektrická vozidla. V českých městech za poslední roky vzniklo hned několik pilotních projektů, které některé aspekty z výše popsaného již uvádějí do praxe.

S čím můžete začít už teď

Od obyčejných výbojek jsme ušli velký kus cesty. S novými technologiemi se můžeme v budoucnu dostat až na hranici toho, co dnes považujeme za možné. Společným jmenovatelem všech změn je ale udržitelnost, energetická úspora a cesta k většímu pohodlí. Právě to už nyní propojuje systém Poseidon, který pomáhá optimalizovat osvětlení v prostorách, jako jsou kanceláře, průmyslové podniky nebo městská prostranství. Pomocí desítek komponentů dokáže Enika nabídnout systém, který bude založen na vašich potřebách. Kontaktujte technické oddělení a zjistěte, jaké jsou možnosti úspor ve vaší firmě.