Těžko na cvičišti, lehko na bojišti aneb Jak sprejové obojky usnadní výcvik psů

Který páníček by nechtěl poslušného psa, se kterým budou sehraná dvojka? Bohužel dojít do tohoto bodu není otázka pár návštěv cvičáku. Výsledek vyžaduje oboustrannou snahu a mnoho hodin strávených výcvikem. Naštěstí je dnes již spousta možností, jak si tento proces ulehčit a zajistit tak sobě i svému čtyřnohému parťákovi snadnější sehrávání se. Jedním z takových pomocníků je sprejový výcvikový obojek.

Sprejové obojky

Principem sprejových obojků je vyrušení psa od nevhodného chování chladivým sprejem, který je namířen na čumák psa. V kombinaci se zvukovým signálem či vibrací je pozornost psa účinně přesunuta od nežádoucích vlivů směrem k udávaným povelům. Impuls chladivého spreje je pro psa nepříjemný, avšak ne bolestivý, čímž se stává oblíbenou a spolehlivou součástí výcviků psů nejrůznějších plemen.

Výroba v Čechách

Obojkům vdechla život česká firma VNT electronics s.r.o. před 20 lety, kdy nabídka výcvikových obojků ještě nebyla nijak velká. Cílem bylo usnadnit výcvik a poskytnout psům svobodu a bezpečí. O tom, že se tento záměr povedlo úspěšně naplnit, svědčí množství spokojených majitelů psů v 60 zemích po celém světě. Produkty jsou vyvíjeny ve spolupráci s kynology a veterináři, aby splňovaly vysoké požadavky na kvalitu v souladu se zachováním komfortu psů.

Spolupráce firem VNT electronics a ENIKA.CZ

Spolupráce mezi výrobcem a dodavatelem může přispět k designově hezkému a funkčně přívětivému řešení. Kooperace obou firem dala vzniknout modernímu elektronickému výcvikovému prvku. Jak po funkční, tak po designové stránce je klávesnice jedním z klíčových prvků. Díky ní majitelé psů mohou plně využívat dostupné funkce a snadno ovládat vysílání signálů, které koriguje chování psa. Navrhnout takovou klávesnici bylo důležité – musela být intuitivní, uživatelsky přívětivá a přesně přizpůsobitelná požadavkům zákazníka. VNT electronics s.r.o. se proto obrátila na společnost ENIKA.CZ, která se foliovými klávesnicemi zabývá. Díky této spolupráci mají majitelé psů k dispozici spolehlivé a cenově dostupné ovladače, které jsou plně přizpůsobitelné jejich potřebám. Od tvaru klávesnice přes typy tlačítek až po možnost zvukové zpětné vazby, ENIKA.CZ nabízí variabilní řešení podle preferencí zákazníka.

Co na to kynolog?

Vysílače ke sprejovým obojkům jsou neocenitelným nástrojem pro efektivní výcvik psů. Dodavatel elektro komponentů může být výrobci nápomocný při vývoji a výběru součástek, které pak dají vzniknout řešení ideálnímu pro koncového zákazníka. Věříme, že kynologové tuto synergii ocení a přibyde spousta spokojených páníčků domácích mazlíčků. A co na výcvikové obojky říká kynolog?

 „Mám chovnou stanici loveckých psů a představa, že mi moji pejsci vezmou takříkajíc „roha“, já je marně volám a naháním po lese, či nedejbože na silnici, mi rozhodně není příjemná“, říká Irena Kvapilová, majitelka chovné stanice plemen italský spinone a border teriér, zatímco drbe za ušima jednoho ze svých čtyřnohých miláčků.  „Správně vychovat psa je základem pro dobrý vztah mezi páníčkem a jeho pejskem. Výcvikové obojky používám už řadu let a nemohu si je vynachválit. Díky této vymoženosti mám svoje psy pod kontrolou.“