Aleš Bílek: V ENICE vyrábíme regulační a bezdrátové systémy na míru

Jedním ze základních pilířů společnosti ENIKA.CZ je vývoj a výroba elektroniky a elektronických zařízení. Jedná se především o regulační a bezdrátové systémy pro tuzemské, ale i zahraniční zákazníky. Společnost je vyrábí a dodává na základě individuálních požadavků, a to i v menších sériích. Do výrobního oddělení nás zavedl jeho vedoucí Aleš Bílek.   

Na co se společnost ENIKA.CZ ve výrobě zaměřuje?  

Náš výrobní program zahrnuje moderní řízení osvětlení a stínění, vysílače a přijímače, termostaty pro kancelářské a administrativní budovy, výrobní haly, sklady a logistická centra. Řešení pro automatizaci budov rovněž zahrnuje bezdrátové senzory a ethernetová rozhraní pro integraci do nadřazených systémů. Vyrábíme také OEM řešení pro tuzemské i zahraniční zákazníky, jako jsou výrobci vypínačů, osvětlení, žaluzií, rolet atd. Vyrábíme ale i různé spínací prvky a regulátory. 

Pro jaké zákazníky vyrábíte? 

V podstatě jak pro malé, tak pro velké firmy. Naše elektro výrobky dodáváme velkým hráčům na trhu v pravidelných tisícových sériích, jsme ale schopni poskládat řešení a vyrobit finální produkt na míru i pro menší firmu. A to i řádově v rámci nižších desítek kusů.

V čem je váš výrobní program jedinečný? 

Jedinečnost našeho výrobního programu stojí na vlastním vývoji výrobků v několika výrobních řadách, jako jsou Poseidon, Poseidon City a Bosys. Navíc nabízíme doplňkové služby, jako je obrábění na vlastním CNC. Dokážeme upravit plastové krabičky na míru zákazníkovi, což je často cenově výhodnější než vytvoření nové formy pro výlisky. Někteří klienti nám dodávají vlastní výlisky, které následně upravíme podle jejich potřeb. Nabízíme také rovnou potištění nebo gravírování krabiček, a to díky speciální tiskárně a laseru. Takto se úprava krabiček pro klienta stává komplexní službou.

Jak probíhá kontrola finálních výrobků?

Každý jednotlivý kus, který odsud odchází, je 100% otestovaný. Nejen mechanicky, testuje se také jeho funkčnost. K tomu využíváme počítačové testy, které měří požadované parametry, jako jsou útlumy a dosah signálu. Testujeme i různé kombinace, které mohou nastat. Na veškeré procesy a výrobní postupy máme standardy kvality ISO a podrobnou dokumentaci. Nemůže se tedy stát, že by od nás výrobek vyšel nekvalitní nebo nefunkční. Po testování se každému výrobku přiřadí sériové číslo, což umožňuje jeho jednoduché dohledání.

Jak se vám daří pokrýt objednávky? Změnily se po covidu způsob práce nebo dostupnost komponentů?

 Zejména v období covidu byly dodávky komponentů nepravidelné, což mělo samozřejmě vliv na naši výrobu. Máme sice stálé dodavatele, ale často jsme byli nuceni komponenty shánět, kde se dalo. Nyní už se situace naštěstí stabilizuje. Celkově se i výroba trochu změnila. Častěji míváme nárazové zakázky, kde zákazníci požadují co nejrychlejší dodání. Pak musíme reagovat okamžitě a mnohdy pracovat ve spěchu. U stálých zakázek vycházíme vždy z nějakého plánu, máme tedy dlouhodobý výhled a můžeme si výrobu i materiál plánovat. Ale zatím se nám daří vše pokrývat a zákazníky dokážeme uspokojit. 

Jak vám práci usnadnil informační systém SAP?

Informační systém nám velmi zjednodušil všechny procesy. V předchozím způsobu práce nebyly všechny části pracovního postupu tak dokonale propojené, jak jsou dnes. Například zaměstnanci si museli sami vychystat materiál. Po zavedení SAP máme všechno centralizované a vše má svou návaznost. Zákaznické oddělení zapíše zakázku a v systému vidíme, zda máme vše skladem a můžeme naplánovat výrobu, nebo musíme zadat požadavek na dokoupení materiálu. Pokud máme vše k dispozici, uvolním zakázku do výroby. Distribuce vše nachystá ze skladu, zakázka se připraví a umístí do zásobníku práce, tedy místa, kde čeká dle kapacit a plánu na vyrobení. Vytisknou se štítky na označení výrobní dávky a může to jít kolegům na stůl. Zakázku vyrobíme, otestujeme, zabalíme, projde druhou kontrolou kvality a odevzdá se do distribuce. Všechny operace zaznamenáváme a pomocí čárových kódů lze tedy vše dohledat.  

Všimla jsem si, že u vás pracují převážně ženy. Proč?

Na oddělení máme asi 25 zaměstnanců a máte pravdu, že více než polovina jsou ženy. Práce totiž vyžaduje jemnou a precizní manipulaci, což jde ženám obvykle lépe. Muži mají vesměs vzdělání v oboru elektro, ženy jsou zase v oboru zkušené. Každý zaměstnanec má svoji skupinu výrobků, na kterou se specializuje, ale pokud je potřeba, může podle příslušné dokumentace vyrobit cokoliv. Spolupracujeme jako tým a často si navzájem pomáháme.

Máte ve výrobě dostatek pracovníků? 

Naštěstí ano, nemáme zase moc velkou fluktuaci. Firma se o svoje zaměstnance stará a lidi tu jsou spokojení. Máme i zaměstnance, kteří u nás pracují celých 30 let. Do budoucna ale budeme muset řešit jejich náhradu, protože hodně lidí je v předdůchodovém věku. 

Je těžké najít v oboru zkušené lidi? Přijímáte i absolventy?

Sehnat někoho nového je poměrně těžké, natož aby byl znalý oboru. Přes prázdniny bereme brigádníky z průmyslovky, kteří si svou budoucí profesi mohou osahat. Málokdo to ale ve skutečnosti chce po škole dělat. Snažíme se budovat kontakty i v okolních odborných školách a nabízet praxi pro absolventy. Vzdělávací systém u nás ale dle mého nefunguje tak dobře, jako třeba v Belgii. Odtud sem jezdí každý rok skupina studentů, na kterých je vidět, že nejenže mají zájem, ale učitelé se jim snaží dohodnout konkrétní pracovní činnosti dle jejich zaměření. Není to ale tak, že by k nám šli pracovat, spíše si vzájemně předáváme zkušenosti.

Mimo pracovní život jste činný ve sportu, pořádáte akci s názvem Dřevěnický Rykot. Jak zde ENIKA pomáhá?

Jde o amatérský terénní triatlon, který ENIKA sponzoruje. Je to menší regionální hobby závod, na kterém startuje kolem stovky závodníků, dospělých i dětí. Plave se na rybníku Hlíza okruh 400 m, na kole se jede 21 km a závodníci pak ještě běží 4 km v kopcovitém terénu. Letos jsme pořádali 18. ročník a já jsem velmi rád, že nás firma už sedmým rokem podporuje. Díky tomu pokrýváme organizační náklady a závodníkům můžeme poskytnout nezapomenutelný zážitek.