Enika Nová Paka

Enika ví, jak zazářit

Český výrobce bezdrátových technologií se už přes 33 let zabývá způsoby, jak efektivně nakládat s osvětlením. Řada zákazníků ovšem společnost sídlící v Nové Pace zná zejména jako výrobce a distributora elektrokomponentů, jichž byste v jejich moderním logistickém centru napočítali přes 20 000 položek.

Už první produkt umetl cestu ke hvězdám

Základy firmy Enika položili dva kamarádi Michal Geisler a Jiří Vávra hned po sametové revoluci v roce 1990. Vedle oprav drobné elektroniky se specializovali zejména na výrobu propojovacích kabelů pro audio a video. O dva roky později již představili první výrobek – infrapasivní spínač PS 1000, který slouží k bezdotykovému ovládání osvětlení. Tímto jednoduchým, ale revolučním produktem Enika přispěla k úspoře energie a k vytvoření základů pro budoucí inovace.

„Je to k nevíře, ale PS 1000 je jeden z našich nejdéle vyráběných produktů. Stále ho po nás zákazníci vyžadují – ve stejné podobě a v nezměněném designu.“

Jiří Vávra, majitel společnosti

Rozvoj vlastní elektrotechnické výroby ovšem brzdil nedostatek součástek. Logickým krokem tedy bylo vyjet za hranice a hledat partnery zejména na zahraničních veletrzích. Takto začala spolupráce s renomovanými výrobci, jako jsou Italtronic, Omega, Teko a Carlo Gavazzi.

Enika se začala rozrůstat a fungovat jako velkoobchod s elektrokomponenty, navíc získala také výhradní zastoupení několika evropských výrobců svítidel. Vedle toho však stále pracovala na vývoji a výrobě vlastní instalační elektroniky.

Špičkové vývojové, výrobní a logistické zázemí

Jak firma rostla a rozšiřovala svoje aktivity, začalo jí být ve stávajících prostorách v centru města těsno. Proto se v roce 2012 přestěhovala do nově vybudovaného sídla v průmyslové zóně na okraji Nové Paky. Rozsáhlý areál společnosti otevřel zcela nové možnosti v oblasti logistiky a služeb. Díky kapacitě skladovacích prostor o rozloze 3 500 m2 (užitná podlahová plocha objektu činí 5 330 m2) si může dovolit více než 20 000 výrobků skladem, čímž si vedle tradičních velkých odběratelů získala i menší zákazníky. Nový areál přinesl posílení vývoje nových zařízení a celkově efektivnější fungování firmy.

Poseidon – vlajková loď společnosti

Před deseti lety uvedla Enika na trh vlastní produkt s názvem Poseidon, který se stal vlajkovou lodí společnosti. Jde o řídicí systém pro osvětlení kancelářských a průmyslových prostor, který lze operativně přizpůsobit okolnímu světlu i přítomnosti a pohybu osob. V době, kdy firmy hledají úspory, jde o velice vyhledávané řešení.

Systém je nově nabízen i pro venkovní osvětlení, čehož využívají zejména města a obce pro chytré řízení infrastruktury veřejného osvětlení.

Výhodou společnosti Enika je fakt, že vedle systému řízení dokáže zákazníkům nabídnout i svítidla. Může tak zákazníkům dodat ucelený balík řešení.

„V české společnosti stále více rezonuje téma úspor energií, což je pochopitelné, když se podíváme na vývoj jejich cen. Řada firem, a v poslední době i měst a obcí, se na nás obrací s žádostí o pomoc nejen s návrhem osvětlení, ale i s hledáním dalších řešení, jak dlouhodobě snižovat energetickou náročnost. To jim díky chytré regulaci osvětlení umíme nabídnout."

Vladimír Gernat, ředitel společnosti

České výrobky obstojí ve vysoce konkurenčním prostředí

Enika se etablovala nejenom na tuzemském trhu, ale svoji distribuční síť rozšiřuje po celé Evropě a každodenně se utvrzuje v tom, že její výrobky splňují nejpřísnější kritéria a obstojí ve vysoce konkurenčním prostředí. Značnému zájmu se těší zejména ve Španělsku, Polsku či Finsku. Klíčovým trhem však zůstává Francie, která byla první zemí, kam Enika začala vyvážet. Spolupráce s tamním partnerem funguje již více než dvacet let. Novopacké řešení využívají třeba na letišti Charlese de Gaulla, v luxusních kancelářských prostorách v centru Paříže nebo v sídle televizní stanice France 1.

Na lidech záleží

K úspěchu nestačí být pouze konkurenceschopný – všechny úspěchy firmy stojí a padají s týmem sehraných zaměstnanců. Toho si jsou ve vedení společnosti vědomi, proto se o své zaměstnance náležitě starají a zajišťují jim opravdu solidní pracovní podmínky. Snaží se zavádět takovou firemní kulturu, aby se zaměstnancům v Enice pracovalo stejně dobře, jako když to ještě byla malá rodinná firma.

Odpovědnost a velká míra svobody

Enika se těší velké otevřenosti, příjemnému a pozitivnímu prostředí, do kterého je pro nové zaměstnance velmi snadné proniknout. Zakládá si  na velké osobní zodpovědnosti zaměstnanců a jejich loajalitě. Svým zaměstnancům ovšem nabízí řadu příjemných benefitů – výbornou kuchyni se širokou nabídkou hlavních jídel, salátovým barem a dezerty, každoroční zabíjačku nebo příjemné a neformální společenské události, do kterých se každý může zapojit podle vlastního uvážení.

Středoškolské elektrotechnické vzdělání

S růstem firmy souvisí i častá potřeba nových zaměstnanců. Společnost Enika hledá především absolventy z oblasti elektra, kteří mají velký elán a práce je pro ně zároveň koníčkem. Středoškolské elektrotechnické vzdělání není nutným předpokladem jenom pro pracovníky na technicky zaměřených pozicích, ale také pro obchodní zástupce, kteří musejí být pro nákupčí společností především spolehlivým a vzdělaným partnerem. Každý zaměstnanec společnosti Enika je její vizitkou. Nahlédněte do nově obsazovaných pozic, třeba mezi nimi najdete svoji vysněnou práci.