Úvodní fotografie rozhovoru #2 na blogu Enikanews.cz - "Eniku dělají skvělí lidé,“ říká Veronika Danišová z HR"

„Eniku dělají skvělí lidé,“ říká Veronika Danišová z HR

Prvním, s kým si v Enice potřesete rukou, bude právě ona. Jejím úkolem je najít vhodné kandidáty na volná pracovní místa a zároveň se starat o pracovní prostředí v této moderní společnosti.

Dokázala byste shrnout, jak je na tom v současné době pracovní trh? Mohou si zaměstnanci místa vybírat, střídají často zaměstnání, nebo vidíte jiné obecné tendence?

V současné době na pracovním trhu poptávka převyšuje nabídku. Do zaměstnání nastupuje generace lidí, kteří se umí výborně orientovat ve světě informací a moderních technologií a využívají veškeré možné zdroje. Ti většinou vydrží v zaměstnání do 5 let a chtějí se posunout dál, potřebují změnu. Pak je tu druhá skupina, a to jsou ti, kteří jsou nespokojeni a nechtějí to v současném zaměstnání řešit, a tak jdou o dům dál.

Není to v kategorii starších lidí mezi čtyřiceti a padesáti lety o něco lepší?

K práci mají tito lidé velmi zodpovědný přístup, a to především z důvodu potřeby finančně zabezpečit rodinu. Jsou zvyklí pracovat zodpovědně, plní své úkoly včas a také co nejlépe (a pokud možno samostatně). Na druhou stranu se někdy těžko přizpůsobují změnám, nemají chuť učit se nové věci.

Jaké typy zaměstnanců hledáte vy?

Pro Eniku hledám zejména zaměstnance s elektro vzděláním. Při pohovorech s absolventy mě zajímá především to, proč šli studovat tento obor, jestli je práce baví a zda si třeba doma něco tzv. „bastlí“. Dnes absolventi nechtějí jít hned po vyučení či maturitě do práce, často chtějí pokračovat ve studiu nebo se vrhnou do velkého města na zkušenou. Většinou tam zůstanou a do Nové Paky se dlouhou dobu nevrací. Mnohdy je tu vidíme až ve chvíli, kdy chtějí sami zakládat rodinu a vyhledávají klidnější prostředí. 

Které pozice se dlouhodobě těžko obsazují?

Obchodní zástupci. Pro nás je opět klíčová znalost elektra, což je na pohovorech opravdu velmi selektivní věc. Hledáme obchodníky, na které se můžeme spolehnout, musí si umět zorganizovat svůj čas a práci. Jejich úkolem je především vyhledávání nových obchodních příležitostí, což usnadňuje šíře naší nabídky.

Například si obchodní zástupce vyhledá továrnu, kde se vyrábí menší zahradní technika. Nejprve jede za nákupčím a nabídne joysticky na ovládání. Potom zjistí, že by jejich stará hala potřebovala nové osvětlení, může tedy nabídnout svítidla či systém Poseidon. Díky tomu, že naše portfolio je poměrně široké, může zákazníkovi nabídnout více věcí. Naše produkty jsou obecně vhodné pro průmyslové objekty a města.

Proč si myslíte, že je těžké najít právě obchodní zástupce?

Životopisů dostanu hodně, ale většina z uchazečů nemá elektro vzdělání. A my opravdu potřebujeme lidi znalé oboru. Když přijde obchodní zástupce na schůzku, měl by se stát zákazníkovi partnerem, nejen předavačem katalogu. První kontakt s Enikou musí být na jedničku.

Kolik lidí se obvykle na jedno pracovní místo přihlásí?

To nemůžu přesně říct, jelikož na každou pozici jsou jiné nároky. Já říkám, že papír snese hodně, a tak je vždy lepší si kandidáta pozvat na osobní pohovor. Při rozhovoru si doplním a ujasním informace a můžu nabídnout takovou pracovní pozici, která by mohla uchazeči více vyhovovat.

Nabízíte nějaké benefity? Které jsou nejžádanější?

Nenabízíme velké množství benefitů, ale ty naše jsou určitě kvalitní. Pět týdnů dovolené, nabízíme jazykové kurzy, které probíhají v pracovní době. Podporujeme další vzdělávání, a to nejen v oboru elektro. Přispíváme na penzijní spoření. Odměňujeme za doporučení nových kolegů. Ceníme si dlouhodobých pracovních vztahů, proto vyplácíme odměny k životním a pracovním jubileím. Dalším benefitem je, že máme vlastní byty. Pokud je někdo ochoten přestěhovat se za prací, i tohle můžeme nabídnout. Velkým benefitem je flexibilní začátek a konec pracovní doby. A naše závodní stravování je na vysoké úrovni.

Pořádáte pro zaměstnance nějaké zajímavé akce?

Za Enikou máme velmi pěkný travnatý prostor, který využíváme například pro turnaje v petanque a různá sportovní odpoledne. Jsem zastáncem odlehčení v pracovním úsilí, a tak jsme třeba pouštěli draky, které si kolegové sami vybarvili. Další tradiční společenskou akcí je každoročně pořádaný vánoční večírek. 

Postupem času jsem přišla na to, že nemusím pracovníky striktně rozdělovat na týmy a všechny soutěže organizovat. Čím je totiž akce volnější, tím více lidí se zúčastní. Méně organizované akce jsou obecně oblíbenější.

Jak byste Eniku charakterizovala jako zaměstnavatele z pohledu HR?

Enika je moderní společností. Jsme menší firma, je nás tu asi 100, a tak k sobě máme blízko. Rozhodně tu nepanuje atmosféra, že by jedno oddělení vystupovalo proti druhému. Pracovní kolektiv máme skvělý. Samozřejmě je vždy na čem pracovat – lidé v sobě musejí budovat zodpovědnost. Když vybírám nové zaměstnance, chci, aby dobře zapadli do týmu. 

Spolupracujete nějak se středními či vysokými školami?

Spolupracujeme se školami v okolí, které vyučují elektrotechnické obory. Máme tu brigádníky a studenty na praxi ze Střední integrované školy elektrotechnické v Nové Pace, spolupracujeme se SPŠ a VOŠ v Jičíně. Studentům z Technické univerzity v Liberci nabízíme témata na vypracování bakalářských a diplomových prací i možnost absolvování praxe.

 Jak dlouho pracujete ve společnosti vy osobně a kde vidíte její největší pozitiva?

V Enice pracuji čtyři a půl roku. Když jsem sem nastoupila, bojovali jsme s velkou fluktuací, a to se nám povedlo zmírnit. Vidím ohromnou příležitost v našich produktech – máme co nabídnout, bezdrátové řízení může ušetřit městům a firmám spoustu peněz. V současném světě má takový produkt velikou budoucnost. 

Těší mě, že to podobně vnímají i lidé ve výrobě. Jednou jsem byla vypomáhat na balení a naše pracovnice tam skládaly krabičky opravdu precizně a s ohromnou přesností lepily štítky. Velmi si vážím toho, že chtějí, aby naše výrobky měly dobré jméno u nás i v zahraničí. Dělají vše zodpovědně a přistupují ke všemu velmi vstřícně. Eniku dělají skvělí lidé, proto se snažím vybírat nové kolegy tak, aby souzněli s Enikou.

Veronika Danišová se personalistice věnuje od roku 2005.

Souhlasí s citátem Richarda Bransona: „Najmout správné lidi chce čas, správné otázky a zdravou míru zvědavosti.“