Jak rychle se vám vrátí investice do chytrého osvětlení

Uvažujete o chytrém osvětlení a nejste si jisti, jak moc se vyplatí zrovna ve vašem provozu? Zavedení této technologie je velkým krokem vpřed a může vaše náklady opravdu citelně snížit. Jak ale zjistit, kolik ušetříte zrovna vy a jaká bude návratnost celé investice?

Chytré osvětlení jako investice

Některé firmy od modernizace osvětlení odrazuje cena. Srovnejte si ale náklady na provoz vašeho stávajícího osvětlení s tím, kolik vás bude stát osvětlení s chytrým řízením. Výsledek vás dost možná překvapí. Pořizovací cena není nízká, ale vzhledem k současným cenám elektřiny může být návratnost této investice rychlejší, než si myslíte.

Systém Poseidon, který Enika dodává do průmyslu, kanceláří i dalších veřejných prostor, pracuje s úsporou na více rovinách. Dokáže například automaticky měnit intenzitu osvětlení podle denního světla. Díky tomu nesvítíte zbytečně naplno a šetříte energii. Pracuje také se senzory pohybu a intenzivněji svítí v místech, kde je to zrovna potřeba. Navíc méně zatěžuje LED čipy a prodlužuje jejich životnost, což také poznáte na nákladech. 

Instalace systému Poseidon je snadná a řešení je bezdrátové. Enika v rámci realizace zakázky navíc nabízí technickou podporu, která pomůže i s výpočtem odhadované úspory a návratnosti investice.


Stav před a po výměně svítidel na Led technologii

Jak počítat návratnost

Při počítání celkové úspory se systémem Poseidon Enika vždy vychází z energetické spotřeby a nákladů za předešlé období. Nejvyšší rozdíl v nákladech mají obvykle klienti, kteří přecházejí z klasických výbojek na LED osvětlení. Pokud se k takové změně přidá ještě řídicí technologie Poseidon, už tak příjemná úspora ještě vzroste. 

Například pro kombinaci 23 sodíkových výbojek a 21 LED žárovek s různým výkonem při 98 hodinách svícení za týden zaplatil klient 168 tisíc korun za rok. Technická podpora Enika spočítala, že po výměně za novou LED soustavu řízenou časovým plánem klient zaplatí za rok odhadem 35 tisíc korun. S úsporou 133 tisíc korun ročně je jasné, že investice se vrátí velmi brzy, obvykle za 1–2 roky.

Výpočet návratnosti investice ovšem zohledňuje několik dalších proměnných. Celková úspora závisí totiž také na charakteru budovy, množství prosklených ploch či světlíků a do jisté míry i na počasí. To vše je potřeba promítnout do odhadu budoucích nákladů.

3-1024x682

S čím vším vám chytré osvětlení ušetří práci

Úspora financí je jedna věc, pojďme se ale společně podívat také na to, jak vám řídicí systém Poseidon šetří čas a starosti. Díky tomu, že ho lze integrovat do nadřazených systémů budov, je velkým usnadněním práce pro správce nebo facility managery. Podle toho, jestli systém využijete v průmyslu, nebo kancelářích, je zařízení vždy nastaveno tak, aby splňovalo platné normy a požadavky, které jsou pro váš provoz specifické. Zároveň můžete pravidla i logiku ovládání jednoduše měnit na dálku přes počítač.

Kromě kontroly a chytrého ovládání nabízí systém Poseidon také možnost monitorovat ukazatele, jako jsou teplota, vlhkost, hladina CO2, intenzita osvětlení, informace o pohybu, stavu kontaktu, nebo třeba pozici žaluzií a naklonění lamel. To využijete pro nastavení a udržování zdravého prostředí pro zaměstnance.

4-1024x682

První krok k chytrému osvětlení 

Modulární chytré osvětlení je investice, která vám do budoucna pomůže udržet náklady na energie a správu budov na minimu. Pokud uvažujete o možnostech optimalizace spotřeby, kontaktujte technickou podporu Enika. Pomohou vám spočítat, kolik jste se systémem Poseidon schopni ušetřit ve vašem provozu, a navrhnou takové řešení, které bude pro vaši firmu dávat smysl.

5-1024x564