Jak vybrat svítidla pro komerční a průmyslové využití

Světlo má velkou moc a jeho správné použití v kancelářích a průmyslových budovách dokáže zázraky. Zlepšuje výkon pracovníků a jejich psychickou pohodu. Naopak snižuje únavu a nemocnost. Jaká svítidla vybrat, aby dobře plnila svoji funkci a zároveň dlouho vydržela? A v čem se při výběru osvětlení nejčastěji chybuje?

Proč je výběr svítidel důležitý pro kanceláře i výrobní haly

Při návrhu umělého osvětlení by se mělo pro každou místnost postupovat individuálně, a to s ohledem na činnost, kterou v ní bude člověk vykonávat. Při špatném osvětlení jsou zaměstnanci více unavení, hůře se soustředí, necítí se dobře, bolí je oči a hlava. Podle výzkumů může docházet k poklesu výkonnosti až o 30 %. Nekvalitní světelné podmínky mohou vést i k pracovním úrazům nebo častější nemocnosti. Výběr správného umělého osvětlení tedy přispívá k celkové fyzické i psychické pohodě na pracovišti a eliminuje tak negativní účinky prostředí na zaměstnance, dnes často označované termínem „syndrom nemocných budov“.

Dodržujte normy pro bezpečnost práce

Kvůli dopadu na zdraví a bezpečnost se tématu osvětlení věnuje i obor bezpečnost a ochrana zdraví při práci (BOZP). Norma stanovuje intenzitu osvětlení pro různé prostory. Například v kancelářích musí intenzita osvětlení dosáhnout alespoň 500 lx, na chodbách stačí 100 lx. Všeobecně platí, že čím je práce náročnější na soustředění nebo na precizní manuální provedení, tím vyšší musí být intenzita osvětlení. Naopak v odpočinkových prostorách norma stanovuje nižší intenzitu, která pomáhá očím odpočinout si a podporuje psychickou pohodu.

Druh pracovní činnosti Intenzita osvětlení – množství světla na m2
chodby 100 lx
odpočívárny, šatny a toalety 200 lx
kanceláře 500 lx
skladové uličky s obsluhou 150 lx
pekárna, čistírna 300 lx
kadeřnictví 500 lx
šperkařství 1000 lx

Teplota světla by měla odpovídat dennímu světlu

Pro teplotu světla nejsou stanovena přesná pravidla, ale při návrhu osvětlení se vychází z podobných zásad jako při intenzitě osvětlení. Pro kanceláře a další prostory, kde se pracovníci musí soustředit, se doporučuje používat teplotu světla 4000–6000 K. Toto rozmezí je nejpodobnější dennímu světlu, a proto přirozeně podporuje výkonnost pracovníků. V prostorách toalet, chodeb a odpočinkových místnostech se volí teplejší tóny kolem 3000 K, které navozují větší zrakovou pohodu.

Pozor na oslnění a tvorbu stínů

V návrhu osvětlení nejde jen o stanovení intenzity a teploty světla. Klíčovou roli hraje i výběr optiky. V kancelářích by měla být mikroprismatická, aby se světlo rozptýlilo a nedocházelo k oslnění. Ve výrobních halách se při výběru optiky musí vycházet z výšky místnosti.

Stěžejní je rozmístění svítidel – správná poloha světla brání nepříjemným odrazům nebo tvorbě stínů. Navrhnout kvalitní osvětlení komerčních prostor bývá o to náročnější, pokud se v jedné místnosti musíte vypořádat s rozdílnými světelnými podmínkami a jejich proměnlivostí během dne. S tím vám pomůže automatické řízení stínicí techniky a umělého osvětlení.

Vezměte v úvahu cenu, design i životnost svítidel

Jakmile si ujasníte parametry, jež musí osvětlení splňovat, můžete přistoupit k výběru konkrétních svítidel. Nejsilnějším argumentem bývá cena a rozpočet. Do rozhodování ale vstupuje také design a připomínky architekta, který dohlíží na celkové pojetí interiéru.

Cena svítidel jde často ruku v ruce s designem. Obecně platí, že čím je svítidlo architektonicky zajímavější, tím je dražší a naopak. Záleží však i na použitých materiálech – nejdráž vycházejí skleněná svítidla. Při zvažování ceny svítidel byste měli zohlednit rovněž náklady na provoz. Svojí úsporností vás potěší LED svítidla, protože oproti jiným zdrojům dosahují vysoké účinnosti. Dalších 30–80 % nákladů na elektřinu můžete ušetřit díky systému pro řízení osvětlení.

Nejčastější chyby při výběru osvětlení do komerčních prostor

Nejčastější chybou je volba nekvalitního výrobce svítidel. Hrozí vypálení optiky, spálení čipu a častá výměna předřadníků. Zdánlivě levné řešení se tak vůbec nemusí vyplatit, protože svítidla nevydrží po slibovanou dobu životnosti.

Při výběru osvětlení do kanceláří se často chybuje u teploty osvětlení a nevhodně zvolené optiky. Ta musí být mikroprismatická. Ve výrobních halách se zapomíná na nutnou odolnost, aby byla zajištěna bezpečnost práce. Vybírejte dostatečný stupeň krytí IP proti vlhkosti a prachu a stupeň mechanické odolnosti IK. Svítidla pro sportovní haly zase musí splňovat normu proti rozbití míčem. Pokud provozovatel sáhne vedle, riskuje způsobení vážných úrazů.

Situace před a po úpravě osvětlení

Svěřte výběr svítidel odborníkům

Splnit všechny normy a požadavky architekta, vejít se do rozpočtu a vybrat kvalitní svítidla, která dlouho vydrží a vytvoří příjemný pracovní prostor, zkrátka není vůbec jednoduché. Klidně to nechte na nás – v Enice se věnujeme návrhům osvětlení pro komerční a průmyslové využití přes 30 let.

Pohlídáme za vás splnění zákonných požadavků a spolu s architektem navrhneme vhodný design svítidel v rámci vašeho rozpočtu. Spolupracujeme pouze s výrobci, kteří nabízejí vysoce kvalitní svítidla se zárukou 5 let. Myslíme i na spotřebu energie. Proto volíme účinná LED svítidla a rádi vám navrhneme úsporný systém na řízení osvětlení. Kontaktujte našeho obchodního zástupce, rád s vámi záměry zkonzultuje a pokusí se najít ideální řešení.