Komponenty pro fotovoltaiku, které zajistí její bezpečnost a spolehlivost

Panely a střídač jsou samozřejmou součástí fotovoltaiky, ale na potřebné navazující  komponenty se často zapomíná. Přitom na bezproblémovém provozu solární elektrárny se podílí řada spínacích, jisticích a monitorovacích prvků, které zajišťují maximální výkon i životnost systému.

Výroba elektřiny ze slunce má mnoho výhod

Fotovoltaické panely vyrábí elektřinu prostřednictvím tzv. fotoelektrického jevu. Fotony slunečního záření dopadají na panel, který se skládá ze solárních článků vyrobených z polovodiče – nejčastěji krystalického křemíku. Když foton světla zasáhne solární článek, uvolní se elektrony z atomů křemíku. Tak v panelu vzniká elektrický proud.

Výroba elektřiny ze slunce nabízí hned několik výhod.

  • Sluneční záření je nevyčerpatelný zdroj energie.
  • Fotovoltaika produkuje elektřinu s nulovými emisemi.
  • Kvalitní fotovoltaické elektrárny mají nízké náklady na údržbu a dlouhou životnost.
  • Fotovoltaické systémy lze jednoduše škálovat, od malých domácích instalací po velké solární farmy.

Základní komponenty fotovoltaické elektrárny

Žádná fotovoltaická elektrárna se neobejde bez těchto klíčových součástí:

  • Fotovoltaické panely – Fotovoltaické články se zapojují sériově a paralelně do modulů a poté do panelů, tak vznikají panely o různém výkonu. Ke špičce na trhu patří monokrystalické panely s účinností přesahující 20 %.
  • Střídač (měnič, invertor) – Převádí stejnosměrný proud ze solárních panelů na střídavý proud využitelný v domácnostech a firmách.
  • Bateriový systém – Většina elektráren se dnes neobejde bez akumulátorů, které uchovávají elektřinu pro pozdější využití. Kontrolu a regulaci nabíjení má na starost solární regulátor.

Spínače, jističe a spol. – komponenty, na které se zapomíná

Fotovoltaiku tvoří i méně viditelné prvky, které jsou ale možná o to důležitější. Podílí se nejen na bezpečnosti fotovoltaické elektrárny, ale starají se také o efektivní výrobu a zužitkování elektřiny tím nejlepším způsobem – přímou spotřebou, akumulací, nebo prodejem do sítě. Díky nim dosáhnete maximálního výkonu a bezporuchového provozu.

  • Spínače – Polovodičové spínače se používají při výkonovém spínání a optimalizaci využití vyrobené energie z fotovoltaiky pro vlastní spotřebu.
  • Pojistky – Jisticí prvky zajišťují spolehlivé fungování fotovoltaiky a prodlužují životnost solárních panelů, střídačů a regulátorů.
  • Elektroměry a analyzátory sítě – Pro optimální fungování fotovoltaiky je nutné měřit DC i AC na jednotlivých bodech systému. Měření probíhá přímo nebo nepřímo pomocí měřicích transformátorů.
  • Monitorovací reléHlídají napětí a frekvenci v síti a mohou zaznamenávat jejich změny a poruchové stavy.

Enika dodává komponenty zejména pro instalace do 50 kW

Komponenty pro fotovoltaiku nesmí chybět ani v sortimentu Enika. Jsme autorizovaným zástupcem značek Littelfuse, Carlo Gavazzi a dalších výrobců. V našem sortimentu najdete produkty vhodné pro malé instalace do 50 kW, tedy fotovoltaické elektrárny na střechy rodinných domů.

Pro větší instalace nad 50 kW u firem nabízíme např. DC odpínače nebo produkty pro měření a monitoring. Ty je možné dále integrovat se systémem POSEIDON®, a využít tak možnosti bezdrátového přenosu dat od měření k jednotce monitoringu spotřeby. Systém automatického řízení osvětlení tak efektivně propojíte přímo s fotovoltaickou elektrárnou.

Kde objednat komponenty pro fotovoltaiku

Kusově si můžete prvky k solárním elektrárnám zakoupit ve velkoobchodech, kam zboží dodáváme – např. Sonepar, K+V, ELKOV elektro. Všechny nabízené komponenty pro fotovoltaiku najdete na našem webu, kde můžete požádat o cenovou nabídku. Poskytujeme slevy na skupiny materiálů pro montážní firmy a další odběratele ve velkém. Můžete se také registrovat v naší B2B zóně – zde zadáte poptávku jednou a poté nakupujete pravidelně za stejné ceny.