Mějte díky monitoringu náklady na energie pod kontrolou!

Spotřeba elektrické energie. Slova, která v době drahé elektřiny skloňují průmyslové podniky, firmy i domácnosti stále častěji. Jenže bez správných informací je snížení spotřeby velmi zapeklitý úkol. Pokud totiž nevíte, kde vám energie utíká, těžko můžete zavést skutečně efektivní úsporná opatření. Na druhou stranu – pokud tato data máte, dokážete spotřebu energií snadno optimalizovat, a dostat se tak na mnohem přívětivější částky. Prvním krokem by tedy vždy mělo být měření spotřeby elektrické energie, například pomocí systémového řešení NAVISYS®. Jaké finanční výhody z takového řešení plynou pro různé oblasti?

Proč sledovat spotřebu elektrické energie v průmyslu

Výrobní závod je místo, kde může spotřeba elektřiny snadno vyrůst do závratných čísel. Mít ji pod kontrolou znamená vyšší provozní efektivitu a mnohdy také nezanedbatelnou úsporu. Zaměřit byste se měli nejen na detailní evidenci spotřeby, ale také na možnosti okamžité úspory a celkovou kondici závodu. Systém NAVISYS® poskytuje data, která využijete v controllingu. Zároveň ale šetří peníze tím, že upozorní například na příplatky za odběry ve špičce. Průmyslové podniky také ocení možnost sledování klíčových bodů rozvodné sítě. Díky včasnému upozornění předejdete jejich přetížení, nebo ho včas odhalíte. Monitorovací zařízení NAVISYS® také dává pozor na stav elektromotorů. Sledováním těch správných ukazatelů dokážete odhalit rizika, ještě než způsobí například odstávku provozu nebo zkrácení životnosti přístroje.

Jak konkrétně NAVISYS® pomáhá? Pojďme se podívat na praktický příklad z výrobní společnosti, která využívá stlačený vzduch. Kvůli jeho vysokým nákladům a potřebě úspory bylo nutné provést měření, následně analyzovat úniky vzduchu a také stanovit energetický náklad na jeho výrobu. Pro tento účel jsme využili kombinovaný senzor měřící průtok, tlak a teplotu stlačeného vzduchu. K tomu jsme přidali elektroměr na přívod kompresoru. Díky datům, která monitorovací systém NAVISYS® shromáždil, získal provozovatel jasný přehled o nákladech a případných nedostatcích celého vzduchového systému.

Jak monitoring šetří peníze firmám

Měření spotřeby elektrické energie pomocí systému NAVISYS® využijete také pro provoz kanceláří. Výdaje za elektrickou energii, vodu a plyn tvoří podstatnou část režijních nákladů firem. Úspora může být v tomto případě opravdu významná – pokud víte, na co se zaměřit. Díky NAVISYS® zvládnete snadno monitorovat spotřebu všech tří komodit. Můžete sledovat také hodnoty CO2, vlhkost vzduchu a samozřejmě teplotu v jednotlivých místnostech. Okamžitě tak uvidíte možnosti pro optimalizaci. Navíc v kancelářích udržíte zdravé prostředí podporující efektivitu a výkon zaměstnanců.

Jedním z příkladů, kdy systém NAVISYS® dokázal firmě ušetřit nemalou částku, je monitoring klimatizace v serverovně. V minulosti se již stalo, že kvůli výpadku klimatizace došlo k přehřátí a následnému vypadnutí části serveru. Takových zbytečných nákladů už se firma nemusí obávat. NAVISYS® sleduje teplotu v serverovně, a pokud na delší dobu stoupne nad předem stanovenou hranici, sám kontaktuje odpovědnou osobu.

Proč je výhodné měření v domácnostech

Mít kontrolu se hodí. Díky informacím o spotřebě či teplotě v domě i bytě dokážete dělat při jednání s dodavateli informovanější rozhodnutí. A taková bývají zpravidla výhodnější. Oceníte také informace o kvalitě ovzduší, která přímo ovlivňuje zdraví vás i vašich blízkých. S informacemi z měření spotřeby elektrické energie pracují také správci budov při fakturaci nákladů i jejich evidenci. Pokud vlastníte několik nemovitostí, usnadní vám práci možnost centralizace informací ze všech objektů.

Jak konkrétně můžete využít informace z monitoringu NAVISYS® v domácnosti? Třeba takto: Klienti se kvůli fixaci cen elektřiny rozhodli zakoupit elektrický kotel. Nebyli si ale jisti, jaký pořídit, aby jim kvůli příliš vysokému příkonu nevypadávaly jističe. Díky informacím ze systému NAVISYS® dokázali vybrat elektrokotel, který nebude příkon přetěžovat, ale zároveň bude dostatečně výkonný. Podstatně tím snížili výdaje za provoz domácnosti.

Ideální řešení pro pobočkové sítě

Potřebujete centrálně sledovat spotřebu elektrické energie, teplotu, vlhkost a obsah CO2? Žádný problém. Ať máte poboček pět, nebo pět tisíc, modulový systém v rámci NAVISYS® vám umožní mít vše plně pod kontrolou. Můžete vyhodnocovat náklady a identifikovat místa, kde je možné uspořit napříč celou sítí. Zároveň se k vám vždy dostanou informace o možných problémech, jako jsou například výpadky zařízení.

S čím pomůže NAVISYS®

NAVISYS® dokáže změřit všechny nejdůležitější veličiny, které se hodí firmám i domácnostem. Automatizovaně sleduje veškeré aspekty, které jsou klíčové pro minimalizaci nákladů. Pomáhá udržovat zdravé prostředí a spolehlivě upozorní na problémy, které je potřeba řešit. Chcete mít přehled o bezpečnosti a ekonomičnosti svého provozu, firmy či domácnosti? Kontaktujte nás a společně s naším produktovým manažerem si poskládejte řešení, které sedne právě vašim potřebám.