Svítidla Waldmann obstojí i v nejnáročnějším prostředí

Vibrace a nárazy, vysoké teploty, chladicí kapaliny i mazací emulze, přitom potřeba výkonného osvětlení podle přesně definovaných požadavků. S čím vším si musí poradit svítidla do strojů a výrobních linek? 

Do stroje je potřeba vidět

Dnešní průmyslové podniky si zpravidla vystačí s nižším počtem pracovníků, ale o to důležitější roli hrají moderní technologie včetně řídicích a kontrolních systémů. Bez kvalitního osvětlení se taková výroba neobejde. Zdaleka přitom nejde jen o celkové osvětlení haly důležité pro zrakovou pohodu a zdraví zaměstnanců, protože světlo zde plní mnohem víc funkcí.

Obsluha mívá na starosti více strojů a k jejímu rychlému přehledu slouží barevné signalizační osvětlení. Jednotlivé barvy oznamují stav konkrétního stroje a co právě potřebuje. Například informaci o tom, že je potřeba založit materiál, stroj sdělí rozsvícením barevného světla.

Zároveň obsluha potřebuje i vizuálně kontrolovat, co se právě ve stroji děje. Do vnitřních prostor obráběcích strojů se používají svítidla, která vydrží ty nejnáročnější podmínky. Jsou vybavená silným bezpečnostním sklem a odolná vůči otřesům, různým mazivům a lubrikantům, mechanickému i teplotnímu namáhání. Mohou být vestavná, přisazená, trubicová či bodová, doplněná pevným i pružným ramenem, nebo třeba funkcí stmívání. Ale v každém případě musí vydržet daleko víc než běžná svítidla a na jejich fungování musí být opravdu spoleh. Každé zastavení výrobního stroje totiž znamená ztrátu. 

Při kontrole kvality záleží i na barvě světla

Specifické jsou požadavky na osvětlení kontrolních a montážních pracovišť v různých odvětvích. Světelné spektrum se využívá v automobilovém průmyslu, kde se kontroluje třeba povrch potahových látek nebo kůže a je nutné odhalit i sebemenší vadu. Například pod fialovým světlem jsou v materiálech vidět jiné závady než pod žlutým. Svítidla ve výrobní lince se mohou svou svítivostí a barvou světla přizpůsobovat konkrétnímu materiálu a jinak nasvítit třeba světlou a tmavou kůži. Díky řídicímu systému si operátor vše nastaví podle svých preferencí, nebo nastavení proběhne zcela automaticky.

V oborech, kde záleží skutečně na každém detailu, se ke kontrole kvality využívají pracovní lupy s LED osvětlením. Od zlatnictví, hodinářství a výrobu bižuterie přes mincovny a zubní laboratoře až po jemnou elektroniku, elektrotechniku a přesné strojírenství – tam všude jsou potřeba ergonomické lupy s kvalitní skleněnou čočkou a také nastavitelnou intenzitou světla. 

Rozhodující je kvalita a dostupný servis

Bez ohledu na to, o jaký obor se jedná, jsou výrobní technologie vždy velmi nákladnou investicí a při jejich provozu nesmí nic selhat. Výrobci obráběcích a jiných strojů proto volí osvětlení od osvědčených dodavatelů. Jedním z nejkvalitnějších světových producentů svítidel pro stroje je německá firma Waldmann s 90letou tradicí. Protože výroba těchto svítidel probíhá kompletně v Německu, na kvalitu se odběratelé mohou spolehnout. A svítidla Waldmann se dlouhá desetiletí používají v těch nejnáročnějších aplikacích. 

ENIKA dodává svítidla Waldmann na český trh už přes 20 let. Zapojuje je do svých systémových řešení, která jejich úspornost a efektivitu posouvají ještě na vyšší úroveň. Pokud jako průmyslová firma hledáte řešení na míru, můžete se spolehnout na podporu vývojářů a dalších profesionálů, kteří vše uzpůsobí přesně vašim potřebám a zajistí také instalaci a servis.