ENIKA pomáhá cyklistům z oddílu BAKAKO Nová Paka

Oddíl BAKAKO Nová Paka funguje už přes 26 let a je součástí horské cyklistiky v královéhradeckém regionu. Není divu, že právě tento oddíl se rozhodla finančně podporovat i společnost ENIKA.

Členové oddílu BAKAKO si mohou připsat řadu úspěchů

Cyklistický oddíl BAKAKO vznikl už v roce 1997, kdy se jeho zakladatel Jiří Bajer postavil na startovní čáru svého prvního závodu. V tu dobu snil o tom, že společně s kamarády prozkoumá každou cestu v okolí svého bydliště: „Když jsme před 26 lety jeli náš první závod CARLOS'S BIKE CROSS, měl jsem jasnou vizi. Chtěl jsem k horské cyklistice přivést i své kamarády a společně s nimi projezdit v okolí Nové Paky každou cestičku v terénu.“

Oddíl během své existence přivítal již 128 členů, kteří se účastnili alespoň jednoho MTB závodu, tedy soutěže na horských kolech. Nyní se může pochlubit 23 mladými cyklisty do 18 let a 17 dospělými členy. Hlavní disciplínou oddílu je MTB, tedy horská cyklistika, ale někteří z nich se věnují i té silniční. „Někteří dospělí i děti klubem jen prošli, ale jiní v něm čile žijí dál,“ těší Jiřího. Členové oddílu dosáhli významných pódiových umístění na mnoha závodech. V roce 2005 se stali mistry ČR ve 24hodinovce čtyřčlenných družstev. Každý rok se účastní více než 60 MTB závodů a největší úspěchy zaznamenala dětská sekce oddílu, když v roce 2019 získala 199 pódiových umístění.

Zakladatel oddílu pracuje ve firmě ENIKA, která cyklisty podporuje

Jiří Bajer je však také důležitou součástí firmy ENIKA. Pracuje v ní už skoro deset let, aktuálně na pozici skladníka. „Své práci se naplno věnuji vždy celý týden. Po celodenním vypětí si pak ale rád jedu vyčistit hlavu za širokými řídítky při jízdě v terénu. Do toho mám i různé pravidelné projížďky, třeba každou středu vyrážím na kole s dětskou sekcí oddílu.“ Jiří je styčným bodem mezi oběma organizacemi, proto se nabízí otázka, zda se dovednosti potřebné pro cyklistiku dají využít i v práci. „Při pravidelném sportování získáte soustředěnost, zodpovědné rozhodování, disciplínu, ale i fyzičku. Všechny tyhle věci se mi rozhodně hodí i v práci,“ zní jeho odpověď.

Firma ENIKA je hrdým sponzorem oddílu BAKAKO

Spolupráce firmy ENIKA s cyklistickým oddílem začala v roce 2018 a má na rozvoj jeho činnosti významný vliv. Jiří Bajer zmiňuje, jak konkrétně ENIKA cyklistům pomáhá: „Díky financím od mého zaměstnavatele můžeme našim členům pořizovat například kvalitní dresy, ale částka nám významně pomáhá i se zajištěním celkového chodu oddílu pro daný rok.“

Spolupráce mezi firmou ENIKA a cyklistickým oddílem BAKAKO je skvělým příkladem, jak může soukromý sektor podpořit místní sportovní aktivity a přispět k rozvoji talentů. Sponzoring firmy se zaměřuje na mnoho věcí a touto ENIKA navíc podporuje přímo svého zaměstnance ve volnočasových aktivitách. Pro Jiřího totiž cyklistika není jen sportem, ale také způsobem života, který přináší mnoho cenných dovedností. A ENIKA umožňuje všem členům oddílu šlápnout do pedálů s nadějí na další pódiové úspěchy.