Úvodní fotografie blogového článku společnosti Enika na webu enikanews.cz s názvem "Jak na úsporu energií: obecná pravidla, která byste měli znát"

Jak na úsporu energií: obecná pravidla, která byste měli znát

Ceny energií jsou téma, které nenechává chladnými běžné spotřebitele, firmy ani instituce. Zaplatíme sice méně za silovou elektřinu, poplatky za distribuci ale naopak vzrostly. Znovu zavedený poplatek za obnovitelné zdroje pak celé dílo dokoná. Čím více odebíráme, tím více zaplatíme. Držet spotřebu na uzdě je tak stále důležitější.

Proč je šetrné nakládání s energiemi důležité

Úspora energií má ale mnohem více dopadů, než jen ten ekonomický. Rozhodně snižuje provozní náklady a šetří peníze, navíc ale výrazně snižuje dopady na životní prostředí. Méně spotřebované energie znamená, že se spaluje méně fosilních paliv. Do ovzduší se pak díky tomu uvolňuje méně skleníkových plynů způsobujících globální oteplování. Třetí rovinou je pak snižování závislosti na dovozu energií a posilování soběstačnosti. Strategie pro kontrolu spotřeby se pro různé typy zařízení liší. Pojďme si společně nastínit několik z nich.

K energetické soběstačnosti a tedy i nižším výdajům za energie mohou přispět např. fotovoltaické panely.

Jak snižovat spotřebu ve veřejných institucích

Ve školách a na úřadech je třeba zaměřit se na běžně používaná zařízení a jejich úspornost. Zastaralé vybavení může účet za energie značně ovlivnit. Velkou část tvoří osvětlení – rozhodně stojí za to investovat do chytrého osvětlení, LED svítidel a senzorů. Cílem je využívat co nejvíce denního světla a svítit pouze tam, kde je to potřeba. K tomu může pomoci například bezdrátový systém Poseidon, který umožňuje efektivní řízení osvětlení.
Důležitá je také optimalizace vytápění v zimním období, nebo naopak chlazení a klimatizace v létě. V prostorách, kde se střídá mnoho lidí, je vhodné systém automatizovat a využít termostaty s časovými spínači.

Spotřeba energií ve výrobě a logistice

Kromě osvětlení a vytápění, o kterých jsme psali výše, je zde důležité revidovat procesy výroby a skladování. Právě tam totiž mohou zbytečně utíkat peníze. Abyste dokázali neefektivní části procesů odhalit, je důležité spotřebu monitorovat. S tím pomůže systém Navisys. Takový energetický audit pak pomůže najít všechny dostupné možnosti úspory. Skvělou volbou (pokud je to s ohledem na typ podniku možné) je využívání odpadního tepla z průmyslových procesů k vytápění budov. Pomůže samozřejmě také investice do moderního a energeticky úsporného vybavení či technologií.

Enika Vám poradí i se spotřebou energií ve výrobních provozech, v logistice, ...

Jak na šetření v kancelářích

Častým problémem v kancelářských prostorách je nastavení optimální teploty. V létě například není potřeba přehánět to s klimatizací – nejenže více uspoříte, menším rozdílem mezi vnitřní a venkovní teplotou také předejdete zdravotním problémům zaměstnanců. Spousta nachlazení v létě vzniká právě z klimatizace.
Důležité je také edukovat zaměstnance o důležitosti šetření energiemi, aby elektroniku vypínali, když ji nepoužívají. Klíčové je využívat co nejvíce denního světla a automatizovat řízení umělého osvětlení. Například systémy jako Poseidon mohou pomoci nejen s osvětlením, ale i s nastavením a hlídáním teploty.

Přehled o spotřebě energií můžete mít např. díky systému Navisys od Eniky

I v domácnostech jsou značné možnosti úspor

Pokud bydlíte v domě, k větší soběstačnosti vám pomůže například instalace solárních panelů nebo tepelného čerpadla. Správné zateplení a dobře těsnící dveře a okna také mohou udělat v účtech zásadní rozdíl. Ve všech domácnostech je pak důležité stanovit si optimální teplotu a zbytečně nepřetápět. Výměna starých nevyhovujících spotřebičů je investicí, která může podstatně snížit vaše pravidelné výdaje. Při nákupu spotřebičů se zaměřte na jejich energetický štítek a volte ideálně spotřebiče kategorie A.

Pravidlo číslo jedna pro všechny je ovšem spotřebu sledovat. Jen díky tomu dokážete odhalit, kterou cestou se v úsporách vydat.

Systém Navisys vám podá důležité informace o spotřebě vody, elektřiny i plynu. Chcete mít přehled? Kontaktujte nás a společně najdeme řešení, které je vhodné právě pro vaši firmu.

Úspora energií, důležité téma každé domácnosti, firmy i společnosti.