Vladimír Gernat

Vladimír Gernat: Jsme česká firma s vlastním vývojem chytrého řízení osvětlení 

Novopacká společnost ENIKA.CZ je nejen na českém trhu známá jako dodavatel chytrého řízení osvětlení a stínění. Díky vlastnímu know-how a pružnému vývojovému oddělení poskytuje zákazníkům kompletní řešení od projektu až po realizaci na míru. Je také dodavatelem elektrokomponent a distributorem svítidel. Jak se za 30 let společnost posunula a co je hlavním pilířem jejího úspěchu, přibližuje generální ředitel Vladimír Gernat.  

Pane řediteli, jak byste popsal společnost ve třech větách? 

Výhradně česká firma s českým kapitálem, vlastním know - how, výrobou, obchodem a vývojem. Myslím si, že to jsou parametry, které oceňují jak naši čeští, tak i zahraniční klienti. Jsme na to, myslím si právem, hrdí. Spousta firem je totiž průběžně skupována zahraničními investory, ale my touto cestou jít nechceme. 

Firma má za sebou více jak 30letou historii, co stojí za jejím úspěchem? 

Myslím si, že velmi důležité rozhodnutí bylo diverzifikovat celý byznys, který stojí na třech pilířích. Zaprvé rozvíjíme vlastní řídicí systém osvětlení a stínění Poseidon a řídicí systém spotřeby energií Navisys. Pak máme velkoobchod elektrokomponent, kde zastupujeme na 80 celosvětových dodavatelů. Třetím pilířem je výhradní zastoupení čtyř evropských výrobců svítidel. V krizích se pak ukázalo, že i když došlo v některé oblasti k výkyvům, jsme schopni celou společnost udržet nejen ekonomicky stabilní. Podporujeme ale všechna odvětví stejně, jak u zákazníků, tak u partnerů. Osobně jsem pro dlouhodobou spolupráci - většina z nich s námi spolupracuje více jak 25 let. 

Které milníky považujete za nejdůležitější? Kdy se společnost nejvíce posunula?

Rozhodně důležitý krok bylo uvedení systému Poseidon na trh. Už deset let je naší vlajkovou lodí a neustále jej inovujeme a rozšiřujeme jeho využití. Nově ho třeba nabízíme pro chytré řízení osvětlení měst a obcí. 

Další významnou změnou bylo, když jsme se v roce 2012 přestěhovali do nynějšího sídla společnosti. Dříve jsme byli ve dvou budovách přímo v centru Nové Paky a nebylo to ideální. Sestěhováním se zcela jistě zlepšila komunikace i procesy ve firmě. S tím je spojen i přechod na informační systém SAP v roce 2018, který nám zefektivnil procesy jak uvnitř, tak i komunikaci navenek směrem k zákazníkům. 

Kam se vyvinul řídicí systém Poseidon? Co vše dnes umí? 

Je to náš hlavní produkt a nabízí efektivní a úsporné řešení pro bezdrátové řízení osvětlení a stínění budov. Dá se integrovat i do stávajícího systému řízení a automatizace budovy. Umožňuje třeba i ovládání z míst, která jsou nedostupná. Použít se dá jak v kancelářích, administrativních a komerčních budovách, tak ve výrobních a logistických halách a nově jej nabízíme i pro města a obce pro řízení systému veřejného osvětlení. Za posledních deset let prošel velkým vývojem, jak z hlediska technologií, tak designu a uživatelské přívětivosti. Systém zkrátka neustále zdokonalujeme. 

Nespornou výhodou je, že se nemusí nikde tahat kabely anebo kopat do zdi. Systém přenáší data bezdrátově, přes bezpečný kanál. Jeho aplikace je proto rychlá a jednoduchá.

Tématem posledních let je úspora energií. Nabízíte chytrý řídicí systém Navisys pro monitoring spotřeby. Kam se ubírá tento trh? 

Na počátku energetické krize, kdy vylétly ceny energií, začala spousta firem a domácností primárně řešit výměnu zdroje osvětlení. Nakupovaly se tedy úspornější žárovky a svítidla. Pak si ale spousta z nich uvědomila, že spotřebu lze i řídit, a tím výrazně šetřit. Někdy totiž ve firmě zjistili, že svítí úplně zbytečně na celou halu, někde jim protéká voda anebo topí či klimatizují pánubohu do oken. 

Při výměně osvětlení se dokáže uspořit i 50 % energie a při jejím řízení i dalších 20-30 %. Systém Poseidon totiž sleduje aktuální hladinu denního svitu, která proniká okny do místnosti. Pokud je světla dostatek, sníží systém automaticky intenzitu umělého svícení. Pomocí čidel také detekuje pohyb lidí, a když v místnosti nikdo není, sám zhasne. 

Systém Navisys pak hlídá spotřebu plynu, elektřiny a vody, protože umí přenášet data z různých měřidel. Ideální je tedy kombinace obou systémů, které přinesou jednoznačně významné úspory. 

Prozradíte nám nějaké novinky z oblasti svítidel? 

U svítidel dochází samozřejmě také k vývoji. Jedna věc je design. Spolupracujeme s německými a italskými výrobci, kteří nové trendy sledují a výrobky průběžně inovují. Z hlediska využití to je pak zlepšování výkonu, svítivosti a životnosti. Ve městech ale obecně i na pracovištích se řeší ideální barva světla. Zkoumá se také více biodynamika osvětlení, tedy vliv světla na biorytmy člověka, jeho výkonnost, odpočinek atd. U svítidel se také častěji integrují pohybová čidla, která je dokáží ovládat na základě pohybu lidí, a to jak v budovách, tak i ve venkovním prostředí. 

Jaké typy svítidel jsou teď v kurzu? 

Moderní jsou samostatně stojící lampy, které jsou multifunkční, např. mají senzory CO2, pohybový a světelný senzor, senzor hluku. Využívají se v kancelářích typu open space. Svítidla už dnes běžně komunikují mezi sebou a dokáží regulovat svítivost v jednotlivých částech místnosti. Hodně se také využívá nepřímé osvětlení, které svítí nejen dolů, ale také nahoru, a tím vzniká příjemné homogenní osvětlení.

Máte vlastní vývojový tým a vyrábíte elektronická zařízení na míru. Vyplatí se investovat do inovací?

Jednoznačně se to vyplatí, a to z důvodu rozvoje systému a konkurenceschopnosti. Speciálně v naší oblasti jde vývoj hodně dopředu a je nutné držet krok. Daleko pružněji jsme pak schopni přizpůsobit požadavky přímo zákazníkovi na míru. Máme na oddělení 13 zaměstnanců, jak z oblasti HW tak SW, programátory, laboranty, zkušební techniky. Výrobky se vyvíjí i konstrukčně, jejich balení atd. Protože nemáme stavebnicové řešení, jsou inovace nezbytné a jedním z důvodů, proč jdeme neustále kupředu. 

Dodáváte i na zahraniční trhy. Který je pro vás klíčový? 

V tuto chvíli dodáváme zákazníkům po celé Evropě. Klíčová je pro nás Francie, kde máme dlouhodobou spolupráci a v okolí Paříže se podílíme na významných stavbách. S tímto partnerem vyvíjíme výrobky speciálně pro francouzský trh. V Německu je to obdobně. Dodáváme ale také třeba do Polska, Španělska. Pro Finsko vytváříme speciální systém pro řízení energií, především vytápění. To sledují dokonce po minutách, což u nás není běžné. V každé zemi hledáme vždy jednoho, dva partnery, aby si vzájemně nekonkurovali. V tuto chvíli nechceme nijak masivně expandovat. 

Máte vlastní e-shop, komu primárně slouží?

E-shop máme zaměřený na elektrokomponenty a svítidla, řídící systém takto neprodáváme. Používáme jej spíše jako katalog, zákazníci zde najdou technické listy, návody. Teoreticky zde může nakupovat kdokoliv, ale jsme primárně zaměřeni na B2B byznys. Stálí zákazníci u nás mají vlastní přístup do systému a slevový systém. V nabídce máme 15 tisíc položek, většinu máme skladem. Naši klienti jsou především firmy z Česka a Slovenska.

Z malé novopacké firmy jste vyrostli ve stabilní společnost s více jak 110 zaměstnanci. Je těžké najít kvalitní spolupracovníky? 

Najít kvalitní zaměstnance je všeobecně složité, především v naší elektro branži je odborníků málo. Některé pozice tak obsazujeme klidně i rok. Mnohdy se nám bohužel i stává, že uchazeči nesplňují to, co avizují. Někdy prostě přijmeme kolegu a po nějaké době zjistíme, že to oboustranně nefunguje, nebo nemá daný pracovník požadované odborné dovednosti. Snažíme se spolupracovat i se školami, hledáme šikovné talenty, jak na středních školách, tak na vysokých. Mohou k nám chodit i na brigády. Cítím ale, že mezi mladými není bohužel takový zájem o řemeslo. 

Na co byste mě do firmy nalákal?

Máme vlastní jídelnu s obědy z lázeňské kuchyně… :-) Tak samozřejmě, to je jeden z příjemných benefitů. Není to ale ani tak o benefitech, které jsou základem dnes snad v každé firmě. Důležité je, že každý náš zaměstnanec dostane příležitost se rozvíjet ve své oblasti a přinášet nové nápady. Pracujeme v příjemném a moderním prostředí rodinné firmy, majitelé jsou stále stejní a chodí mezi nás. Práce může být do určité míry i flexibilní. Máme také proaktivní přístup k zákazníkům a vítáme obousměrnou komunikaci. Každopádně, hodnoty se generace od generace mění a každý oceňuje něco jiného. Jsme technologická firma, někdo ocení odbornou stránku, někdo obchodní a někdo tu lidskou. Za mě osobně, to bylo to, že ENIKA.CZ je česká firma a od začátku jsem měl prostor něco vytvářet. Imponovalo mi, že má firma vlastní produkt, který neustále inovuje. 

Kde vidíte firmu za pět, deset let? 

Byl bych rád, aby firma se rozvíjela na všech třech pilířích. V posledních dvou letech se nám daří více se prosazovat v oblasti svítidel. Účastníme se i velkých projektů a zakázek. U řídicích systémů chceme rozšířit funkcionality, abychom byli stabilními partnery pro centrální řízení budov i s příchodem všech nových požadavků. Chceme se posunout na nové platformy. Věřím, že tým schopných lidí na to máme a je vhodné tímto směrem investovat. V příštích letech se také chceme stát silným partnerem pro města a obce v oblasti řízení veřejného osvětlení a osvětlení veřejných budov.