Chytré systémy povýší veřejné osvětlení na multifunkční nástroj

Veřejné osvětlení hraje v městském prostředí zásadní roli a v poslední době se stále více zaměřuje na využití moderních technologií. Jedním z klíčových prvků v této transformaci jsou chytré řídicí systémy, které přinášejí celou řadu výhod.

Čím se vyznačuje chytré osvětlení

Chytré osvětlení přináší především zlepšení v efektivitě a udržitelnosti veřejného osvětlení. Aby mohlo být veřejné osvětlení označené za opravdu chytré, musí být chytře zajištěný jak projekt, tak servis, údržba a provoz. Flexibilita je jedním z hlavních důvodů, proč se při řešení osvětlení rozhodnout právě pro moderní technologie. Chytré řídicí systémy umožňují dynamické nastavení intenzity osvětlení podle aktuálních potřeb a podmínek. Například díky systému Poseidon City si jednoduše přizpůsobíte osvětlení v různých částech obce během dne tak, abyste dosáhli úspory či zvýšili bezpečí v určitém úseku.

Nižší náklady by vás mohly přesvědčit, pokud stále váháte, do jakého typu osvětlení investovat. Chytré řídicí systémy totiž nejenže prodlužují životnost svítidel, ale umožňují také efektivní sledování spotřeb a nasvícených hodin a tím předcházet poruchám nebo černým odběrům, což vede z dlouhodobého hlediska ke snížení nákladů na provoz veřejného osvětlení. Díky uživatelsky definovaným časovým plánům se lampy přizpůsobují světelným podmínkám tak, aby nedocházelo ke zbytečnému plýtvání a vy jste nezatěžovali městský rozpočet zbytečným svícením.

Udržitelnost je v současném světě klíčovým tématem napříč obory. Chytré osvětlení přispívá k udržitelnosti městské infrastruktury tím, že minimalizuje energetickou spotřebu, snižuje světelný smog a významně snižuje náklady na údržbu.

Chytré osvětlení umožňuje sledovat dopravu i počasí

Dnešní chytré osvětlení disponuje mnoha senzory. Ty umožňují adaptivní reakce na různé situace a potřeby. Mezi nejčastější patří soumraková a pohybová čidla. Ta regulují automatické zapínání a vypínání osvětlení v závislosti na aktuálních světelných podmínkách a pohybu v okolí. Zároveň umí inteligentní systém reagovat intenzitou světla například na aktuální počasí, kdy déšť nebo mlha zhoršují viditelnost. Ovládání osvětlení na dálku zase umožňuje rychlou a efektivní reakci na různé události a měnící se podmínky.

Chytré sloupy veřejného osvětlení v sobě navíc mohou mít zabudované další systémy, které zpříjemní život obyvatelům a vám poskytnou cenné informace. Ať už jde například o wifi, anebo senzory, které mapují průjezdy aut, počet kolemjdoucích, úroveň hluku či stav smogu a celkového ovzduší. Kamery mohou monitorovat aktuální počasí v místě a přenášet je na připojené weby nebo díky nim lze vyhodnocovat dopravní nehody a předávat z nich hlášení do systému. Některé sloupy dnes mohou sloužit také jako dobíjecí stanice.

Požadavkem na chytré veřejné osvětlení je tedy neustálá adaptace na aktuální potřebu s cílem dosažení maximálního komfortu uživatelů a zachování minimálního světelného znečištění, přičemž zároveň dochází k optimalizaci nákladů na servis a údržbu  a minimalizaci spotřeby energie. Vzhledem k jejich výhodám je jasné, že investice do chytrých řídících systémů ve veřejném osvětlení přináší výrazné a výsledky, které vedou k lepšímu a modernějšímu městskému prostředí pro všechny.